बेसन के लड्डू कैसे बनाएं ? | besan ke laddu kaise banate hain

बेसन के लड्डू कैसे बनाएं ? | besan ke laddu kaise banate hain

आज हम बात करेंगे बेसन के लड्डू कैसे बनाते है (besan ke laddu kaise banate hain).  बेसन के लड्डू को भारत में त्योहारों  के समय ज्यादातर बनाया जाता है. अधिकतर लोगों को बेसन के लड्डू  की विधि पता ना होने के कारण वह सही लड्डू नहीं बना पाते हैं. अगर बना भी लेते हैं तो  सही तरीके से लड्डू नहीं बन पाते. तो आज हम इस लेख में जानेंगे कि बेसन के लड्डू कैसे बनाते हैं और  आपको बहुत ही सरल और आसान विधि  बताएंगे जो कि आप अपने घर पर आसानी से बना पाए. बेसन के लड्डू बनाने के लिए सबसे पहले हमें किन सामग्री की जरूरत होगी और इसे बनाने की विधि क्या है यह सब आप  इस लेख में जानेंगे तो चलिए शुरू करते हैं.

आवश्यक सामग्री

  1. बेसन –  500 ग्राम.
  2. शक्कर –  400 ग्राम
  3. 1 कप घी
  4. 1  छोटा चम्मच इलायची पाउडर.
  5. 15 काजू कटे हुए बारिक.
  6. जायफल 1 छोटा चम्मच.
  7. 10 पिस्ता बारीक  कटे हुए.
  8. 10 बादाम  बारीक कटे हुए.

बेसन के लड्डू बनाने की विधि:-

  1.  बेसन के लड्डू बनाने के लिए एक कढ़ाई ले या प्यान लेकर मीडियम आच पर गर्भ होने  के लिए  रख  दे. उसमें घी डाल दे.
  2. गरम  घी  में बेसन डाल दे.  और इससे धीमी आंच पर अच्छी तरीके से  भून ले.
  3. बेसन  का रंग थोड़ा हल्का ब्राउन होने लगे तो उसमें थोड़ा सा पानी डाल दें.
  4. पानी सूखने तक अच्छे  से मिलाते रहे और gas को बंद कर दें.
  5. भुने हुए बेसन को  एक बर्तन में ठंडा होने के लिए रख दें.
  6.  बेसन ठंडा होने के बाद इस में इलायची बादाम और बारीक पिसा हुआ शक्कर का मिश्रण डाल दीजिए और अच्छे से मिला ले.
  7. इस मिश्रण को आप अपने अनुसार  लड्डू बना ले.
  8.  लड्डू बनाने के बाद इस पर कटा हुआ बादाम  लगा दे. 
  9.  इस तरह आपके बेसन के लड्डू खाने के लिए तैयार है.

बेसन के लड्डू बनाने के बाद इसे कम से कम 2 से 3 घंटे तक हवा में रखें ताकि यह लड्डू अच्छे से बन जाए जब लड्डू सेट हो जाएंगे तब इसे आप अपने डिब्बे में भरकर रख सकते हैं.

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Besan laddu recipe:-

Besan ladoos are very tasty and sweet. Besan laddus are mostly made during festivals in India. Most of the people are not able to make laddus due to lack of knowledge of the method of ladoos of gram flour, even if they are made, then they are not able to make laddus properly. Today in this article we will learn how to make Besan Ladoo and will tell you a very simple and easy method that you can easily make at your home.

First of all, what ingredients we will need to make Besan Ladoo and what is the method of making it, you will know all this in this article, so let’s start.

Necessary Ingredients

  • Gram flour – 500 grams
  • Sugar – 400 grams
  • 1 cup ghee
  • 1 tsp cardamom powder.
  • 15 Cashew nuts chopped finely.
  • Nutmeg 1 tsp.
  • 10 Pistachios finely chopped
  • 10 Almonds finely chopped.

Method to make Besan Ladoo:-

 

  1. To make gram flour laddus, take a pan or take a pan and keep it on the medium gas  to get hot. Put ghee in it.
  2. Put gram flour in hot ghee. And fry it well on low flame.
  3. If the color of the gram flour starts to turn slightly brown, then add a little water to it.
  4. Keep mixing well till the water dries up and then turn off the heat.
  5. Keep the roasted gram flour in a vessel to cool down.
  6. After the gram flour cools down, add a mixture of cardamom, almonds and finely ground sugar and mix it well.
  7. Make this mixture according to your laddoos.
  8. After making laddus, put chopped almonds on it.
  9. In this way your besan ladoos are ready to eat.

 

After making the gram flour ladoos, keep it in the air for at least 2 to 3 hours so that this ladoo becomes well made, when the ladoos are set, then you can fill it in your box.



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